Vissza a főoldalra

HÍRHÁTTÉR
Hírek mögött a valóság
Elhallgatott hírek

BETILTOTT LAP!


Csaknem minden nap bővülő tartalommal, mp3-as, letölthető hírekkel!
!ÍRJON A HÍRHÁTTÉR FÓRUMÁBA!
 

 

   

Holnap ítélet várható egy 2006. október 23-án meghurcolt tüntető kártérítési perében
(A Nemzeti Jogvédő Alapítvány közleménye, Budapest, 2008. január 28.)

 

2008-01-29.
Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA)

A Fővárosi Bíróság a 2008. január 29-én 11 óra 30 perckor kezdődő tárgyaláson (II. 43. sz. tárgyalóteremben, Markó u. 27.) várhatóan ítéletet hoz egy 2006. október 23-án meghurcolt tüntető kártérítési perében.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat által képviselt (eljáró ügyvéd: Gaudi-Nagy Tamás, az alapítvány kuratóriumi ügyvezetője) Kollár Tibor ellen 2006. október 23-án délután 15 óra 40 perckor léptek fel brutálisan és jogellenesen a REBISZ állományába tartozó rendőrök. Korábban már tájékoztattuk a közvéleményt az ügyről (http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=35) és arról, hogy a károsultra annak ellenére támadtak tonfával és rúgásokkal, majd bilincseléssel az Alkotmány utcánál tevékenykedő rendőrök, hogy ő erre okot adott volna: szerencséjére komolyabb sérülést ő nem szenvedett, számos sorstársával ellentétben.

A kártérítést igénylő férfi a korábbi rendőri tájékoztatás alapján a Kossuth térre tartó tömeg kiszorítását végző rendőrkordon előtt 2-3 méterrel hátrált, és közben arra hívta fel a rendőrök figyelmét, hogy eljárásuk törvénytelen és megengedhetetlen. Mint ismeretes, ekkor már zajlott az oszlatás könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel. A férfi kezében fényképezőgép, és egy koronás-címeres nemzeti zászló volt. A zászlót az intézkedés során kezéből kicsavarták és félrehajították, azt a mai napig nem kapta meg. Elfogását követően kezeit igen vékony és vastag műanyag kábelkötözővel bilincselték meg, amely neki átlagot meghaladó fájdalmat és zsibbadást okozott. Az előállítást követően a Gyorskocsi utcai rendőri objektumban órákig falhoz fejjel állítva várakoztatták megbilincselt állapotban.

A felperessel szemben szabálysértési eljárást indítottak rendzavarás címén, erre tekintettel őrizetbe vették, több mint 48 órát át tartották fogva. A gyorsított módon tartott szabálysértési tárgyaláson a bíróság első fokon három nap elzárásra ítélte, amelyet időközben már kitöltött. Azonban később a Fővárosi Bíróság megszüntette a felperessel szembeni szabálysértési eljárást, kimondva, hogy magatartása nem volt jogszabálysértő.

A felperes a bíróságtól azt kérte keresetében, hogy állapítsák meg, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a REBISZ (2008. január 1-től Készenléti Rendőrség) jogellenes intézkedéseikkel személyhez fűződő jogai körében megsértették személyes szabadsághoz fűződő jogát és emberi méltóságát. Erre tekintettel a BRFK-tól 700 ezer, a REBISZ jogutódjától 300 ezer forint kártérítést követel a felperes, elégtételt adó közlemény megjelentetésén és a kamatok, illetve perköltségek megfizetésén túl.

Ebben a perben derült fény arra, egy idén januárban tárgyaláson, hogy a 2006. őszén tömegesen alkalmazott, rendszeresen súlyos keringési panaszokat és fájdalmat okozó, sokak által panaszolt műanyag bilincsek rendszerbe vételére csak jóval az eseményeket követően, egy 2007. május 14-én hozott miniszteri döntéssel került sor, sőt magát az előterjesztést is csak 2007. március 20-án tette meg az akkori országos rendőr-főkapitány. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a sörétes vadászfegyvereken és a gumilövedékeken kívül egy újabb kényszerítő eszközről bizonyosodott be, hogy azokat anélkül alkalmazta a rendőrség 2006. őszén, hogy azok rendszerbevételére, vagy rendszeresítésére sor került volna.

Az ilyen és ehhez hasonló jogellenes fogva tartást és emberi méltóságot sértő bánásmódot megvalósító rendőri eljárás kapcsán indult kártérítési perekben már korábban születtek iránymutató ítéletek, például a Kocsis Imre és társai Erzsébet téri ügyében, illetve a Kvassay-hídi ügyben, ezekről már korábban részletesen beszámoltunk. (http://www.nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=287&Itemid=55 és http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=330&Itemid=79)

Tavaly mindkét ügyben a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati ítéletekben mondta ki, hogy a szabálysértés miatt előállított, majd őrizetbe vett személy esetében az utóbb hozott felmentő határozat következtében a fogva tartás jogellenesnek minősül, és emiatt kártérítés jár. Amint emlékezetes, ezen ügyekben a bíróságok félmillió forint, illetve egy esetben még azt meghaladó kártérítést (3 napos fogva tartás után hétszázezer forintot) is megítéltek a károsultak részére.

Mindeközben tovább folyik a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és az általa képviselt áldozatok kártérítése ügyében az egyezségi tárgyalássorozat. A mostani szakaszban az Országos Rendőr-főkapitányság vizsgálja az alárendelt rendőri szervekhez beérkezett és ezen szervek által elutasított kárigényeket, és ezt követően kerülhet sor az érintettek között az újabb egyeztetésre. Mindeddig még tudomásunk szerint egyetlen kilőtt szemű, eltört csontú, vagy önkényesen fogva tartott áldozat sem kapott kártérítést a 2006. őszi rendőri intézkedések során elszenvedett sérelmek miatt.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is jelezte közvetítői részvételi szándékát a 2006 őszi jogsértő rendőri intézkedések miatti kárigények peren kívüli rendezése érdekében. Bencze József országos rendőr-főkapitány pedig azt rögzítette az egyeztetést szorgalmazó, tavaly decemberi közös NJA-CJB levélre adott válaszában, hogy maga is azon az állásponton van, hogy a 2006 őszi jogsértettek ügyében a peren kívüli egyezségkötés útját kell járni.

Bízunk benne, hogy a holnapi ítélet hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az egyezségi folyamat felgyorsuljon, és a jogsérelmek terheit hurcoló áldozatok mielőbb méltányos jóvátételben részesülhessenek.

Nemzeti Jogvédő Alapítvány
www.nja.hu

--
Üdvözlettel:   Gőbl György
Civilek a Nemzetért Mozgalom
Soproni Közössége
 
Előző cikk:
2008-01-28. -
HÍRHÁTTÉR RÁDIÓ:
Novák Előd álldogálásért elítélt 96 ezer Ft-os büntetéséből kiindulva a sortüzesek egyenlő jogainak biztosítása kapcsán

/Molnár F. Árpád/
A tartalomból: Koncepciós perek. A sortüzesek jogegyenlősítése. Mennyit fizetünk fejenként a korrupcióért? 4-es metró és hajléktalanság. Átörökített Veérnácizmus és Szabó István filmje: a "Mefisztó". Áruló keresztyén egyházi vezetők és a Sátán zsinagógája. KLIKK az oldalra!
A mikrofonnál: Molnár F. Árpád
(Meghallgatható és letölthető!)
Lap teteje Következő cikk:
2008-01-30. -
A segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény államfasiszta propagandájáról
/Molnár F. Árpád/
Részlet: De már késő volt: álarcos bűnözőktől - akik megszegve a rendőrségi törvényt, szándékosan törvénysértő módon és céllal kitódulva az utcákra, rárontottak a fiúra - a hátába kapott párat, amíg Ő is földre nem zuhant. Azért, mert segíteni mert egy magatehetetlen, szerencsétlen embernek...

   
 

web counter
web counter

(Molnár F. Árpád honlapja)
Kapcsolat: azoknezo@citromail.hu