Vissza a főoldalra

HÍRHÁTTÉR
Hírek mögött a valóság
Elhallgatott hírek

BETILTOTT LAP!


Csaknem minden nap bővülő tartalommal, rádiós és filmes anyagokkal!
!ÍRJON ÉS NYISSON TOPIC-OT A HÍRHÁTTÉR FÓRUMÁBAN!!
Napi friss! - Rövid hírek és kommentek

 

   

Autó, villamos, kultúra - Nyílt levél debreceni irodalmároknak


 

2009-02-02.
Nagy Attila (orvos, közíró)

 


Kék és sárga villamos a debreceni nagytemplom előtt

A címbeli fogalmak ritka, mégsem erőltetett párosításban kerültek egymás mellé. Önmagában nehezen érthető az autó és villamos társítása, mindkettő más energiát használ, az egyik egyéni, a másik tömegközlekedési eszköz. Napjaink hangos és elhallgatott hírei okán kerültek párba: a média ugyanis zajos a pénzügyminiszteri autóvásárlástól és többnyire hallgat (vagy félretájékoztat) a debreceni villamos-panamáról. A médiabeli megjelenés pedig fordítottan arányos a járművek értékeivel: a botrányos autóvásárlás mindössze 22 millióról szól, a nevezett villamosprojekt pedig nagyságrenddel nagyobb, nevezetesen 18 milliárdos. Mi  a helyzet a kultúrával? Ennek folyamatos tönkretétele zajlik, az okozott kár pedig a milliárdos nagyságrendet is felülmúlja, felbecsülhetetlen értékű. Erre is megvan a heti példa, a magyar kultúra hilleri bemutatása New Yorkban, ami mindennek nevezhető, csak nem annak, amire a jelző utal. Mivel az ígéretek szerint a tengerentúlon 120 ilyen esemény is lesz az idén, ennek bővebb elemzése, példátlanságokkal és tanulságokkal későbbre marad.

E cikk a kultúrával oly módon is kapcsolatban van, hogy gondolatmenetét debreceni irodalmároknak szántam nyílt levél formájában. Az ajánlás különösképp szól annak a három debreceni akadémikusnak, nevüket nem most említem, akiktől a leírtak tényszerű megerősítését is várom (még). Ők nem mondhatják, hogy nem ismerik Jókai Anna: Ima Magyarországért c. versét, egyikük tudományos munkásságában ugyanis maga a költőnő szerepel. Annak is el kell végre dőlnie, hogy ők, irodalmár akadémikusok látják-e és akarják-e láttatni azt a valóságshow-t, melyben a „hóhér a halottal cinikusan békül”, vagy pedig ahhoz a réteghez tartoznak, akiről a költőnő írta: „mértékadó értelmiség minden mérték nélkül!” További részletes elemzés nélkül, Jókai Anna imája azért szívet szorongató, mert a való életből fogant és elgondolkodtatásul oda is tér vissza. „Shoppingcenter országszerte” – ezek közül is a legnagyobb éppen Debrecenben éktelenkedik a városközpontban, és a „mocskos pénznek nincsen szaga, gaztól rabolt s gaz lett maga” főhőse ki is lehetne más, mint pl. Debrecen polgármestere. Katasztrófahelyzetben ismert, nem az van életveszélyben, aki jajveszékel, hanem aki hallgat. Ma nem azok a főbűnösök, akikről a média terjeszti, hanem a csendestársak, a titkos méreggel ölők. Bár a bűnösök száma végtelen, mégis a debreceni helyzettel kell foglalkozni, mert itt mintaértékű a félrevezetés. A város sorsa Jókai Mór óta éppúgy útmutatója a magyarságnak, amint a Szent Korona helyzete, rejtegetése vagy éppen elrablása is mindig hű tükre volt az ország állapotának. Ezért kell örülni annak, hogy most napvilágot látott, a Szent Korona akár árúba bocsátható, elzálogosítható. Nem tévedés, az öröm nem a helyzetnek szól, hanem a tény ismeretének, amit mindenkiben tudatosítani kell: amilyen a Korona helyzete, olyan az országé is! Bármi megtörténhet, ha… a mértékadó értelmiség is rábólint.

            Autó és villamos, a miniszteri autó visszaéléseit ismeri az ország, a debreceni villamosét kevesebben értik. Ki ne látná az aljas időzítést? Ahogyan az izraeli háború kerülhetett karácsony közelébe (gondosan kitervelve), ugyanúgy karácsony előtt lett kihirdetve a debreceni villamos EU-s pályázatának eredménye, a nagy beetetés ismert taktikájával. Már alig kérdezik, honnan is a pénz, fő a 18 milliárd és a város gondtalanul építkezhet, épp akkor, amikor az ország többszörösen csődközeli állapotban van. A miniszteri autóügyben is az a kellemetlen, hogy az ország jelen helyzetében került nyilvánosságra a pazarló költekezés. Debrecen is fényes városi bált rendezett, amikor a munkanélküliek és az éhezők száma soha nem látott mértékben nő. A gázhiány és az ország gazdasági összeomlása pedig kellőképpen kiemeli: éppen most kell a korrupció újabb diadalaként megkezdeni egy sokmilliárdos villamostervet? Korunk fő ellentmondása, mondhatnánk ősi marxista alapon. Tudjuk, a debreceni 2-es villamos a pesti 4-es metró párja, módszerben, útvonalban, mindenben. De a pesti már csaknem megbukott, a debrecenit pedig a csődhelyzet ellenére mégis szemérmetlenül sínre akarják helyezni. A látványos (külföldi) beszerzések, pályázatok máris beindultak. Még csírájában lehetne elfojtani mindent, vagy legalább jobb útra terelni. A kitervelők ma azt sem tudják, mit hazudjanak. Az eredendően rossz nyomvonal mellett mára a napnál is világosabb: a villamossal nem a város tömegközlekedését akarják javítani, nem az iskolába és munkába járás a cél, hanem az üzletközpontok megközelíthetősége. Aki eddig nem értette: a 2-es villamosnak ezért kell érintenie a Debrecen Plazát, és kell a most felépült multicentrum, a Fórum közelébe jutnia, hogy akadálytalan legyen az üzletvilágba való bejutás, és ugyanez az indok az elővárosi közlekedés fejlesztési terveinél. E legújabb felismerés megértéséhez csak a várostérképet kellene kézbe venni.

            A helyzet nem rózsás, de nem is reménytelen, csak mértékadó értelmiség kellene. Érdekel-e valakit éppen a debreceni villamos? Ha két év alatt nem sikerült a kormányváltás, ha látványos „európai tervek” föld alatt és föld felett akadálytalanul burjánozhatnak, megvan az ország bebetonozásának, a kultúra gúzsbakötésének terve, miért épp a debreceni lopott milliárdok útját kell figyelni? Valahol pedig el kell kezdeni, és ennek megértetéséhez Debrecenben Jókai Móron és Jókai Annán át vezet az út. Az országtól pedig nem a gázcsapokat, hanem a piszkos euromilliárdok útját kellene elzárni. Megoldás van, de csak tiszta gondolattal.

Dr. Nagy Attila
orvos, közíró
 


A Hírháttér kapcsolódó anyagaiból:
2009-01-28. - A Mihók-féle szennylapkiadó maffiahálózat, mint az Emberiség ellensége
/Molnár F. Árpád/
Részlet: Tehát nemzetünk nagy szennygyártó hálózatáról van szó, (...) Mihók és bandája szervezett keretek között (...) üldöz is mindenkit és mindent, aki és ami a keresztyénséget, a hajléktalanok, a szegények, az emberi jogok, az afrikai éhhalált haltak, az Echelon-üldözöttek és Echelon-tanúk védelmét, jogait és túlélési érdekeit bármiképpen képviselik vagy megjelenítik. (A képen Mihók Attila)
 

 

HÍRHÁTTÉR - A jövő kapuja
2009-01-24. - HÍRHÁTTÉR TV: Németh Sándor és a Sátán országa
/Christian Crown - Molnár F. Árpád/
/Zene: Ligeti György: Lux Aeterna/
(Film, 19 perc)
Tartalom: Filmünket - melynek témája sokkal több, mint az izraeli-palesztin háború - a Sátán országában 18 éven felülieknek ajánlanák. De mert tartalma nem csak mindennapjainkról szól, hanem az egész Emberiség kulcsfontosságú paneleiből szemléz, kicsik és nagyok életét és lelkét tekintve alapfontosságú, így mindenkinek ajánlott. Eközben Németh Sándorról szóló kijelentéseket is átadunk. Ligeti György hátborzongató Lux Aeternája átható és körülfogó hangjai méltók a film vonulatához.
(Megtekinthető és letölthető!)

 

2009-01-23. - Van-e napja a magyar kultúrának?
/Nagy Attila (orvos, közíró)/
Részlet: Gondolatébresztőnek mindjárt Debrecen szolgál, ahol a híres Kollégiumban egykor Kölcsey is tanult. 2009. január 22-én, a Himnusz születésének emléknapján Debrecenben a Kölcsey Központban holokauszt kiállítás van.
 

 


 

2009-01-18. - Figler Csaba 8 verse
/Figler Csaba/
Tartalom: A 8 vers címe: Az alkonyat; Uram, ma légy velem; Az lenne célszerű; Ej, te apa, mi a haza; Ha a Hon jó; Csoda; A rövidebb hosszabb; Az arany és rézmíves
 

 

 

2009-01-16. - Versek a titokzatos Nagy Babilonról
1. Reményszózat egy babiloni fogolynak
2. Vers Babilon kurvájához

/Athenagorasz/
Tartalom: Ebben a világban, melyről úgy írt Orwell: 'ahol mindenki hazudik, ott az igazmondás forradalom', egy ilyen áruló világban Athenagorasznak a Valóságról írt két verse nem csak hiánypótló, nem csak kultúrtörténeti érték és ritkaság, nem csak úttörő vállalkozás, de már most történelem.

 

HÍRHÁTTÉR: Mindig több, mint aminek látszik
2008-12-31. - A Hírháttér bemutatja Heino Kaskit, a kiváló finn zeneszerzőt (letölthető h-moll szimfóniájával)
/Molnár F. Árpád/
Részlet: A fülbemászó, monumentális elemekkel dúsított, helyenként szenvedélyesbe ömlő, h-mollban íródott darab a multimédiás megvalósulásokon és a kártékony filmdömpingen nevelkedett, ugyanakkor nem botfülű személyek számára is tanulságos és lélekemelő hatással fog járni...
 

 

 

2008-12-20. - "Egy nagyszerű fényességet láttam" - Tánczos Krisztina látomása és a kijelentésként kapott szavak
/Tánczos Krisztina/
Tartalom: A Tánczos Gábor családjából való Tánczos Krisztina elkészült, nagy jelentőségű jövőjéről sokan tudunk, akik a világrendszer alapjairól is. Ő is tudja, mert felülről megkapta, hogyan születnek ma már Isten közvetlen cselekvése nélkül is látomások, hallomások és ismeretek, amikor az emberben közvetlenül nem Isten, hanem Babilon (kénytelen) cselekszik. Minden tájékozottabb tudja, hogy az ismeretekhez és a kapcsolathoz hol van Kapu.

 

 
Előző cikk:
HÍRHÁTTÉR - Ahol a jövő életre kelt
2009-02-01. -
HÍRHÁTTÉR TV:
DNS és foton, és a szörnyek istenné váltak
/Christian Crown - Molnár F. Árpád/
/Zene: Enigma - Touchness/
(Film, 16 perc)
Tartalom: A DNS-rekonfigurálás és az Emberiség jövője, valamint rejtett múltunk. E filmben érintjük - még csak pár szóban -, amiről még nem igen szóltunk: hogy miért azonnal kvázi korlátlan az intelligenciája egy olyan hatalomnak, aki a mikrohullámú technológiát először megszerezte. S ahogy az égbolton világtörténelmi jelentőségű titkokat villantunk fel, és közelebb húzunk minden értelmest annak megértéséhez, hogy a konvergencia történik, melyet a fúziós robbanás követ, aközben mint szinte mindig, végig szól a zene.
(Megtekinthető és letölthető!)

Lap teteje

Következő cikk:
2009-02-02. -
HÍRHÁTTÉR TV:
A CIA népirtásokat pártoló terrorizmusa ellen - Az Amerikai Nagykövetséggel beszéltünk
/Molnár F. Árpád/
Tartalom és részlet: A CIA és a Moszad által irányított Youtube-ról betiltott műsoraink kapcsán született botrány, és valami sokkal több... Más. Ahogyan pl. Kőrösi Imre, volt MDF-es országgyűlési képviselő mondta a Molnárnak telefonon, hosszú hónapokkal ezelőtt:
- Legyen büszke arra, hogy az ön nevét sem pozitív, sem negatív szövegkörnyezetben még kiejteni sem szabad egyetlen médiumban, televízióban és újságban sem. Ez óriási dicsőség. Legyen büszke rá.
KLIKK az oldalra! (12 perc)
(Megtekinthető és letölthető!)

   

web counter
web counter

Kapcsolat: azoknezo@citromail.hu